תאונת דרכים היא אירוע בו מעורב רכב אחד או יותר. האם ניתן לחזות תאונת דרכים מראש? לצערנו התשובה לשאלה זו היא לא, שכן לכל תאונת דרכים נסיבות מצערות משלה. אולם ניתן להכיל את כל הסיבות הישירות לתאונות הדרכים תחת ארבעה גורמים עיקריים: הגורם האנושי, הגורם המכני, גורם התשתית וגורם הסביבה. להלן סקירה קצרה של גורמים אלו.
הגורמים שאינם בשליטתנו : גורם התשתית, גורם הסביבה
- גורם התשתית – גורם התשתית הוא מצב הדרך. מצבים בהם גורם התשתית הוא הגורם לתאונה עשויים להיות : כביש משובש, כתם שמן על הכביש, היעדר תמרורי הכוונה או אזהרה מתאימים, כביש צר, כביש ללא שוליים, כביש שאינו מואר כנדרש, כביש רטוב ועוד.
- גורם הסביבה – גורם הסביבה הוא אוסף הגורמים הסביבתיים המייצרים את מציאות הנהיגה. מצבים בהם גורם הסביבה הוא הגורם לתאונה עשויים להיות: ערפל, גשם, רוח חזקה, צפיפות גבוהה על הכביש, חיות על הכביש ועוד.
הגורמים אשר בשליטתנו : הגורם האנושי, הגורם המכני
הגורם האנושי – הגורם האנושי הוא הנהג (הנהג המעורב בתאונה או נהג אחר שביצע פעולה שהובילה לתאונה) או הולך הרגל (או כל אדם אחר שאינו נהג, לדוגמה: רוכב אופניים). מצבים בהם הגורם האנושי הוא הגורם לתאונה עשויים להיות: חוסר ריכוז , חלומות בהקיץ, אי ציות לחוקי התנועה , נהיגה במצב של עייפות, נהיגה בהשפעת אלכוהול או סמים, שיחה בטלפון הנייד תוך כדי נהיגה, נהיגה פראית ומסוכנת, אי שמירת מרחק ועוד. על כן, יידרש לבצע חקירה במשטרה באופן מעמיק על אחד מהגורמים הפלילים שנעשו.
הגורם המכני – הגורם המכני הוא מצב הרכב. מצבים בהם הגורם המכני הוא הגורם לתאונה עשויים להיות: תקלה במערכת הבלמים, התנתקות של גלגל מהרכב במהלך נסיעה, לחץ אוויר לא תקין בצמיגים, פנסים לא תקינים ועוד.
נהג המודע להימצאות אחד או יותר מגורמי סיכון אלו עשוי לנקוט בפעולה אשר תגדיל את סיכוייו להימנע ממעורבות בתאונת דרכים. כעת, נותר לדעת מה הן הדרכים להקטין את השפעתו של כל אחד מארבעת הגורמים הללו וכיצד לייצר סביבת נהיגה בטוחה יותר ולמנוע את התאונה הבאה.