ניהול סיכונים על הכביש הוא תהליך אוטומטי המתבצע על ידי הנהג באופן מתמשך במהלך כל זמן הנהיגה.
תהליך זה מורכב מארבעה חלקים:
1. קליטה רציפה של נתונים סביבתיים, כמו למשל מצב הדרך, מזג האוויר ומצב התנועה
2. ניתוח רמת הסיכון שמהווה כל אחד מהם
3. קביעת תעדוף לטיפול, החלטה על אופן הטיפול
4. נקיטת פעולה
כאשר נוצר אירוע פתאומי המתרחש במהירות רבה ולנהג אין עליו בקרה, כגון בלימת חירום של הרכב מלפנים, עלול מנגנון ניהול הסיכונים להיכשל והנהג יקבל החלטה שגויה. התוצאה: תאונת דרכים. אם כן, על מנת לאפשר ניהול סיכונים מיטבי, מטרת הנהג היא לצמצם עד כמה שניתן את הסיכוי למצוא את עצמו מופתע. להלן מספר דגשים שרצוי לשים אליהם לב על מנת להשיג מטרה זו:
נהיגה במהירות התואמת את תנאי הדרך – נהיגה בטוחה במהירות התואמת את תנאי הדרך מקטינה את הסיכוי להיקלע למצב של אירוע פתאומי שלנהג אין זמן להגיב אליו בהתאם. הדבר חשוב במיוחד בדרך שאינה מוכרת.
הימנעות מהערכת יתר – הערכת יתר היא מצב שבו הערכתו של הנהג בנוגע לנהיגה שלו אינה תואמת את יכולתו האמתית, ובעקבות כך קיימת נטיה לנהוג בחוסר זהירות וליטול סיכונים מיותרים. צניעות על הכביש היא מעלה, לא חולשה.
נהיגה במצב צלול ואופטימלי – נהיגה תחת השפעת אלכוהול, סמים או כל גורם אחר הפוגם בריכוז וביכולת הקוגניטיבית של הנהג עלולה להסתיים בטעות קריטית. עייפות בנהיגה מאריכה את זמן התגובה של הנהג ומסכנת חיים. יש להיכנס לנהיגה במצב אופטימלי, לשמור על עירנות, לעצור להתרעננות או להשתמש בתחבורה ציבורית במידת הצורך. החיים שלך שווים יותר.
נהיגה תוך מודעות לסביבה – נהיגה תוך מודעות להולכי הרגל, מצב הכביש, מזג האוויר, הנהגים האחרים ועוד – מגדילה את הסיכוי לאתר סכנות פוטנציאליות מבעוד מועד ולהגיב באופן הנכון בזמן הנכון.
לא לסמוך על הרכב – על אף שברכבים החדישים מותקנות מערכות התראה ושליטה מתוחכמות, אין הן יכולות להחליף נהיגה בטוחה, זהירה ואחראית.
ניהול סיכונים יעיל חיוני להתמודדות עם האתגרים הרבים שמציבה הדרך בפני הנהג. נהיגה מבוקרת ואחראית מאפשרת לנהג להקטין באופן אובייקטיבי את הסיכוי לכשל במנגנון ניהול הסיכונים על ידי הקטנת הסיכוי להיווצרות אירוע פתאומי שמעבר לשליטתו. בכך קטן באופן משמעותי הסיכוי לתאונה.
הגדולה של המערכת שלנו היא לחתור לנקיטת פעולה של הנהג ולהגיב במינימום זמן, גם כאשר ניהול הסיכונים שלו אינו מיטבי. היא תתריע לדוגמא בעת סטייה מנתיב בשל עייפות בנהיגה או חוסר ריכוז.